Hvordan spiller man padel?

Reglerne i padel minder meget om andre ketchersport regler, så hvis du har lidt kendskab til dem dem, lærer du også hurtigt padel reglerne.

Selvom væggene, linjerne og gitteret godt kan få det til at virke uoverskueligt, så er det ret simpelt når man først er igang.

Vi kommer til at gennemgå alt fra banens opbyggelse, regler, hvordan man server og hvordan man tæller point, så du er helt klar til at spille. 

BANENS OPBYGNING

Banen minder rigtig meget om en tennisbane, den er bare en anelse mindre. Banen er 20 meter lang og 10 meter bred. Midt på banen står nettet, der deler banen i to, der giver hvert hold deres spilleside. 

6.95 meter fra nettet, kører servelinjen parallelt med nettet. Udover servelinjen har man også en linje der opdeler hver banehalvdel i 2.

Alle linjerne er omkring 5 cm brede og er typisk hvide. Banen skal have en minimum frihøjde på 6 meter. Dog er de fleste nye baner dog ofte lavet med en minimum frihøjde på 8 meter.

Padelbane STANDARD ACE

Nettet

Nettet minder om et tennisnet og skal passe til banens bredde. Derfor skal det være ligeså bredt som banen, hvilket er 10 meter. Nettet skal være 88 cm over jorden i midten, og 95 cm i begge sider. 

Glas vægge

Padel banen er omringet af glas vægge på alle banens sider. Siderne er primært dækket af glas, der kan bruges i spillet og giver bolden et ensartet hop når den rammer. De eneste vægge man ikke må bruge aktivt i spillet er gitteret, her må bolden ikke skydes direkte ind på.  

I hver af enderne af banen er væggene 4 meter høje. Fra gulvet og 3 meter op er det igen glas, som kan bruges i spillet. Den øverste meter er metalgitter.

Fra enderne fortsætter glasvæggen langs siderne i 2 meter, før den spilbare glasvæg falder med en meter og dermed ender på 2 meter i højden og stopper. Resten af sidevæggen hen til indgangen af banen udgøres af metalgitter. 

Underlag

Underlaget på padel banen er lavet af kunstgræs, som er tilføjet en smule rigtigt eller kunstigt sand. Farven på underlaget er typisk blå eller grøn.

Bolden

Padel bolde minder meget om tennisbolde, men der er dog en smule forskel på både størrelse, vægt og trykket på bolden.

Hos padelrack.dk har vi et stort udvalg af bolde fra alle topmærkerne.

Klik her og se vores padel bolde

Padel bat

Padelbat har forskellige præferencer alt efter hovedform, vægt, vægtfordeling, overflade og greb. Her gælder det om at finde et bat der passer til ens niveau og spillestil så man få mest ud af ens spil.

Klik her for at se vores store udvalg af padel bat til alle niveauer

REGLERNE I PADEL:

Pointsystemet

Point i padel fungere ligesom i tennis. Pointene kører i rækkefølgen: 15, 30 og 40. Står man lige på 40, kalder man det “deuce/lige”, og man skal derfor have to ekstra “point” for at vinde. Vinder man det første point efterfølgende, opnår man “advantage/fordel”. Vinder man også pointet efter, så vinder man hele partiet. Taber man derimod næste point, så mister du “advantage/fodel” og man er igen på “deuce/lige”.

Det første hold der vinder 6 partier, med et minimum af 2 partier ned til modstanderen, vinder sættet. Står der 5-5 skal man vinde 2 partier til 7-5 for at vinde sættet. 

Står der 6-6 spiller man “tie-break”.
Her gælder det om først at få 7 point, med minimum 2 point ned til modstanderen. Pointene i et tie-break tælles 0,1,2,3,4 osv.


En kamp består af 3 sæt, det hold der vinder flest sæt af 3 vinder. Kommer det ene hold foran 2-0 er spillet derfor slut og holdet har vundet. 

Sideskift

Man bytter ende efter hvert ulige parti – det vil sige efter 1., 3., 5. parti.  

Serven

Spillet om point starter altid ud med en serv. Til hver serv har man to forsøg, i tilfælde af at den første er ugyldig. Serven skal overholde følgende regler:

 1. Spilleren der server skal stå med begge sine fødder bag servelinjen, og på sin side egen side af banehalvdelen. Spilleren må først bevæge sig over disse linjer, efter bolden er blevet slået afsted.
 2. Bolden skal kastes en gang i jorden, indenfor servelinjerne, før der serves til bolden.
 3. Spilleren der server må ikke ikke betræde hverken den centrale servelinje eller servelinjen. 
 4. Padel bolden skal serves fra under taljehøjde. Det betyder at bolden skal være under denne højde i det bolden rammes med battet. Spilleren skal altid have som minimum en fod som rører jorden under serven.
 5. Man starter med at serve fra højre side af banen, hvor bolden skal skydes direkte over nettet til det modsatte felt på modsatte side. Bolden skal ramme gulvet inden for linjerne. Bolden må ikke ramme metalgitteret, men må gerne ramme væggen efter at bolden har ramt gulvet. Når pointet er vundet, skifter man side og server fra venstre mod højre.
 6. Der må ikke serves før, at den modtagende spiller er klar. Det forventes dog, at den modtagende spiller tilpasser sig spillets rytme og er klar til at modtage, når servende spiller er klar til at serve.
 7. Du har ikke mulighed for at hævde dig “ikke klar”, hvis der er foretaget et forsøg på at returnere bolden. Modsat kan der ikke kaldes “fejl” på serven, hvis det kan bevises, at modstanderen ikke var klar. 

Servefejl

Det anses for en servefejl hvis:

 1. Bolden rammer gulvet uden for modstanderens modtagerfelt.
 2. Bolden rammer spilleren, hans partner eller hvilket som helst objekt de måtte have på eller holde. 
 3. Bolden rammer metalgitteret rundt om banen som det første, efter at have ramt gulvet i modtagerfeltet. 
 4. Bolden hopper ud af banens indgang efter at have ramt gulvet. 

Returnering af serv

 1. Spilleren der modtager må først returnere bolden efter, at den har ramt gulvet i deres modtagerfelt én gang. Og skal returneres før den rammer gulvet for anden gang. 
 2. Hvis bolden rammer en modtagende spiller eller deres bat, før den rammer gulvet, vil dette blive anset for et point til det servende hold.

Omserv eller “net”

Serven vil blive kaldt “net” hvis:

 1. Bolden rammer nettet eller net stolperne og derefter lander i modtagerfeltet, så længe den ikke rammer metalgitteret før, at den rammer jorden anden gang. 
 2. At bolden rammer en spiller efter at have rørt nettet eller stolperne.

Serven tages om hvis:

1. Bolden serves før modtageren er klar.

2. Hvis bolden dømmes ude fordi den ikke rammer modtagerfeltet. Hvis bolden dømmes ude på anden serv, har spilleren kun ret til at tage anden serv om. 

 

Tabt point

 Spillere taber pointet, hvis:

 1.  En af ​​spillerne, deres ketsjere eller tøj, rammer nettet, netstolperne, spændingskablet eller en hvilken som helst del af modstanderens bane, mens bolden er i spil.
 2.  Bolden rammer jorden to gange, før den returneres.
 3.  Hvis der spilles uden for banen, er reglen, at hvis bolden forlader banen gennem døren, eller over siden eller enden, så skal den returneres inden den rammer jorden for anden gang eller rammer et objekt. 
 1.  Hvis spilleren rammer bolden, før den er kommet over nettet. Man må ikke slå til bolden så længe den er på modstaderens banehalvdel.
 1.  Hvis en spiller returnerer bolden, enten direkte eller rammer den fra væggene på sin egen bane uden at den hopper først og efterfølgende rammer væggene på modstanderens bane, metal hegnet eller ethvert element, der ikke er relateret til eller placeret på modstanderens banehalvdel.
 1.  Hvis en spiller returnerer en bold, enten direkte eller uden for væggene på deres bane, og bolden rammer nettet eller net stolpen og derefter direkte ind på en af ​​væggene på den modsatte bane, hegnet eller et hvilket som helst element, der ikke er relateret til eller placeret på modstanderens banehalvdel. 
 1.  Hvis en spiller rammer bolden to gange. 
 1.  Hvis bolden efter at have været ramt, rører ved spilleren, der spiller bolden, deres ledsager eller andet, der bæres af spillerne.
 1.  Hvis bolden rammer nogen af spillerne eller deres udstyr, bortset fra ketcher, efter at være blevet ramt af det modsatte hold.
 1.  Hvis en spiller rammer bolden, og den rører ved metalhegnet, en hvilken som helst del af jorden på deres egen side af banen eller ethvert element, der ikke er relateret til banen, der ligger på jorden på deres egen side af banen.
 2. Begge spillere rammer bolden samtidigt eller efter hinanden. Bolden må kun rammes af én spiller på holdet.

Det betragtes ikke som at bolden er ramt to gange, hvis et hold prøver at ramme bolden samtidigt og den ene rammer den og den anden rammer deres holdkammerats bat.

 1. En spiller laver fejl i serven to gange i streg.

Korrekt returnering af bolden

Bolden returneres korrekt hvis:

 1. Bolden slås til med battet af en af modspillerne, eller rammer modstanderens krop, tøj eller bat, efter den er blevet spillet.
 2. Bolden slås direkte over på modstanderens banehalvdel, eller rammer en væg på spillerens egen banehalvdel, og derefter ryger over på modstanderens banehalvdel. 
 3. Bolden rammer modstanderens banehalvdel og hopper derefter op metalgitteret eller en af væggene. 
 4. Hvis bolden direkte efter et slag hopper fra modstanderens gulv og ud af banen og rammer et objekt uden for banen (loftet inkluderet). 
 5. Bolden rammer nettet og derefter lander på modstanderens banehalvdel. 
 6. Bolden hopper korrekt ind på modstanderens banehalvdel, efter at bolden er blevet ramt, og derefter ryger direkte tilbage på serverens banehalvdel.
 7. Ved spil uden for banen. Bolden kan returneres uden for banen hvis returneringen opfylder ovenstående regler.